Дубовецька філія НВК "Лозівська ЗОШ І-ІІІ ступенів - ДНЗ"

16:05
Вербна неділя

Лоза б'є — не заб'є
Віднині за тиждень
Буде Великдень!

Сьогодні відзначається ще одне велике свято - Вербна неділя. Його назва походить від того, що на це свято віруючі приходять до церкви з гілками, як правило, вербових рослин чи інших дерев, які першими розпускаються навесні, в ознаменування тих гілок, які різали іудеї, що зустрічали Ісуса у Єрусалимі. Звичайно, на півдні використовують квіти і гілки інших дерев, як правило, пальм. В Україні, де таких дерев немає і де перша розпускається верба, з давніх часів стали використовувати її гілки, тому і саме свято стало називатися Вербною неділею.

Але справжня його назва — Вхід Господній до Єрусалиму.

8 квітня за православним календарем вшановують Архангела Гаврила-Благовісника, який вважається одним з найвищих ангелів, що з'являється серед людей тоді, коли треба повідомити радісну звістку, зокрема, про те, що земля прокинулася від зимового сну, і відтепер щодня можна вже сподіватися на грім та блискавку. Також вшановується пам'ять преподобного Василя Нового.

У давнину говорили: «Все, що народиться на день Гавриїла, — потворне і негарне». Жінки ж у цей день закінчували останню пряжу, а тим, хто продовжував прясти, казали: «Не піде про запас». Якщо у цей день схід сонця світлий, значить скоро сніг повністю зійде. Наші пращури примітили, яка погода 8 квітня — така вона буде 8 жовтня, і навпаки.

 
Переглядів: 656 | Додав: proba | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]